Σάββατο, 14 Μαΐου 2011

Ο γαλαζόπτερος τόνος είναι από τα ακριβότερα ψάρια του κόσμου - galazopteros tonos

Ο γαλαζόπτερος τόνος της Μεσογείου απειλείται με εξαφάνιση προειδοποιεί η WWF.
Από τον γαλαζόπτερο τόνο παράγεται κυρίως το σούσι.  ΕΙΔΕΣ ΤΟ ΣΟΥΣΙ?  ΕΡΕΥΝΑ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ 2006 ..... ΠΟΣΟ ΜΑΛΛΟΝ ΤΩΡΑ

Γαλαζόπτερος τόνος. Ο γαλαζόπτερος τόνος (Thunnus thynnus) είναι ένα μεγάλο μεταναστευτικό ψάρι που ζει στο δυτικό και ανατολικό Ατλαντικό Ωκεανό και τη Μεσόγειο Θάλασσα. Από τον γαλαζόπτερο τόνο παράγεται κυρίως το σούσι. Αν η αλιεία του ψαριού στον Ανατολικό Ατλαντικό Ωκεανό και τη Μεσόγειο, δεν σταματήσει, τότε το είδος θα αντιμετωπίσει σοβαρούς κινδύνους εξαφάνισης. Σύμφωνα με τη WWF, μια προσωρινή απαγόρευση του εμπορίου του ψαριού θα επέτρεπε στο είδος να ανακάμψει.


Ζάγκρεμπ: Ο γαλαζόπτερος τόνος, από τα ακριβότερα ψάρια του κόσμου, απειλείτα με εμπορική και βιολογική εξαφάνιση από τα νερά της Μεσογείου, και η σωτηρία του απαιτεί δραστικά μέτρα, προειδοποιεί η οργάνωση WWF την αρμόδια διεθνή επιτροπή.

Το είδος απειλείται από «μαζική παράνομη υπεραλίευση στη Μεσόγειο» υποστηρίζει η οργάνωση, καθώς εκπρόσωποι των 42 χωρών που μετέχουν στη Διεθνή Επιτροπή για τη Διατήρηση του Τόνου του Ατλαντικού (ICCAT) συναντώνται στο Ζάγκρεμπ από τις 17 έως τις 26 Νοεμβρίου, για να συζητήσουν μέτρα προστασίας και διαχείρισης για τη βιομηχανία αλιείας, που αντιμετωπίζει κρίση.

«Τεράστια ευθύνη βαραίνει τους εκπροσώπους των κυβερνήσεων του κόσμου καθώς συγκεντρώνονται στην Κροατία για να αποφασίσουν το μέλλον ενός από τα πλέον επιβλητικά είδους ψαριού» αναφέρει ανακοίνωση της WWF που αναμεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.


Σε έκθεσή της τον Ιούλιο για τον γαλαζόπτερο τόνο, η WWF υποστήριξε ότι η ποσότητα του ψαριού που αλιεύεται κάθε χρόνο στη Μεσόγειο είναι 50% υψηλότερη από το όριο που έχει θέσει η ICCAΤ.

H οργάνωση ανησυχεί επίσης για τη σημαντική φετινή μείωση στη χρήση εκτροφείων τόνου. Περίπου 22.520 τόνοι από τη φετινή ψαριά οδηγήθηκαν σε ιχθυοτροφρία για πάχυνση, ποσότητα μειωμένη κατά 25% σε σχέση με το 2005, εκτιμά η οργάνωση.

Η Greenpeace, από την πλευρά της, έχει καταγγείλει ότι τα εκτροφεία τόνου στη Μεσόγειο δέχονται υπερβολικά μεγάλες ποσότητες του ψαριού και εν μέρει ευθύνονται για την υπερεκμετάλλευση του ερυθρού τόνου.

Η τελευταία προειδοποίηση έρχεται λίγες ημέρες μετά τη δημοσιοποίηση διεθνούς επιστημονικής έρευνας που προειδοποιούσε ότι η εμπορική αλιεία στους ωκεανούς απειλείται με ολοκληρωτική κατάρρευση έως το 2050.

Μεγάλη ποσότητα από τους μεσογειακούς γαλαζόπτερους τόνους καταλήγει στην Ιαπωνία, όπου ένα κιλό του ψαριού μπορεί να αποφέρει από 100 έως και 500 δολάρια.

ΠΗΓΗ Ο γαλαζόπτερος τόνος της Μεσογείου απειλείται με εξαφάνιση, προειδοποιεί η WWF

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου