Πέμπτη, 12 Μαΐου 2011

Το Σαλάχι της Μεσογείου - salaxi mesogeioy

Το μεσογειακό σαλάχι αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα είδη σαλαχιών στον κόσμο και γι’αυτό το αποκαλούνε και σαλάχι γίγας

Το μεσογειακό σαλάχι αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα είδη σαλαχιών στον κόσμο και γι’αυτό το αποκαλούνε και σαλάχι γίγας. Μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 6,50 μέτρα μήκος και τα 1300 κιλά!

Κινείται στην Μεσόγειο ενώ άλλα παρόμοια είδη κινούνται και στον ατλαντικό ωκεανό. Το χαρακτηριστικό φυλετικό τους γνώρισμα είναι το κεφάλι τους στο οποίο διακρίνονται δύο πολύ μεγάλα κέρατα(προεκτάσεις των πτερυγίων τους) τα οποία και χρησιμοποιεί για την ευκολότερη σύλληψη των θηραμάτων του. Τρέφεται κυρίως με μικρότερα ψάρια και μαλάκια κινούμενο κυρίως στα επιφανειακά στρώματα της θάλασσας. Το στόμα του είναι μεγάλο με πολλά μικρά δοντάκια. Το σώμα του έχει κυρίως μαύρο σκούρο χρώμα ενώ το μήκος του είναι πολύ μικρότερο του πλάτους.


Τα πτερύγια του είναι πολύ μακρόστενα δίνοντας του ένα απόλυτα σωστά διαμορφωμένο σχήμα για να αποκτά μεγάλες ταχύτητες μέσα στο νερό. Η ουρά του είναι μακρόστενη και λεπτή. Είναι αξιοσημείωτο να αναφερθεί ότι έχουν την τάση να πηδάνε με πολύ μεγάλη ορμή κάθετα έξω από το νερό.


ΠΡΟΣΟΧΗ: Είναι ένα είδος ενταγμένο στην κόκκινη λίστα των απειλούμενων υπό εξαφάνιση ψαριών καθώς ο αριθμός του έχει μειωθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια.

ΠΗΓΗ  Το Σαλάχι της Μεσογείου


ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΣΑΛΑΧΙ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου