Κυριακή, 19 Σεπτεμβρίου 2010

Τι έφαγε ο Χριστός στο μυστικό δείπνο?

Τι έφαγε ο Χριστός στο μυστικό δείπνο - βιβλική δίαιτα - υγιεινή διατροφή - σωστή διατροφή

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερο επιδιώκουμε μια υγιεινή και σωστή διατροφή. Ωστόσο, όλο και περισσότερο αυξάνεται ο αριθμός των παχύσαρκων ατόμων στον κόσμο. Μήπως η λύση βρίσκεται στις διατροφικές συνήθειες του Ιησού;
Πέντε φραντζόλες ψωμί, δύο ψάρια και ένα κύπελλο με κόκκινο κρασί θα μπορούσαν να αποτελούν το μενού μιας νέας δίαιτας.

Ο Don Colbert, γιατρός από τη Φλόριδα, πιστεύει ότι η απάντηση στο ερώτημα «Τι έτρωγε ο Ιησούς;» είναι ο καλύτερος τρόπος για να χάσει κάποιος βάρος ή για να διατηρήσει το σώμα του σε φόρμα.
Στο βιβλίο του, με τίτλο «Τι έτρωγε ο Ιησούς;», μελετά μερικές από τις διατροφικές συνήθειες που διαφαίνονται στην Παλαιά Διαθήκη καθώς και τις τροφές που αναφέρονται στη Βίβλο.


Όπως ο ίδιος λέει: "Αν κάποιος θέλει να ακολουθήσει το λόγο του Ιησού σε κάθε τομέα της ζωής του, δεν μπορεί να εξαιρέσει την διατροφή του.

"Η υγεία μας χειροτερεύει και σε μεγάλο βαθμό αυτό οφείλεται στις κακές διατροφικές μας συνήθειες.
"Ιδιαίτερα στην Αμερική η παχυσαρκία έχει πάρει τη μορφή επιδημίας. Οι άνθρωποι τρώνε όταν νιώθουν πιεσμένοι και αγχωμένοι, τρώνε στο πόδι και όλοι μας … «μεγεθύνουμε» τα γεύματά μας.
"Πολλοί είναι αυτοί που δεν έχουν καμία πρόθεση να αλλάξουν το φαγητό τους. Αντίθετα, υιοθετούν φαρμακευτικές αγωγές για να ελέγξουν τα συμπτώματα που προκαλεί η παχυσαρκία. Δεν θα έπρεπε όμως να είναι έτσι.
"Προτρέποντάς τους να μελετήσουν τη διατροφή τους από την …βιβλική της πλευρά, ίσως τους κάνει να περιορίσουν τις κακές διατροφικές τους συνήθειες και να κάνουν τις σωστές επιλογές σχετικά με τον τρόπο ζωής τους και την διατροφή τους, " υποστηρίζει ο Colbert.
Τι έτρωγε ο Χριστός;Στον Μυστικό Δείπνο, ο Ιησούς λέγεται ότι έφαγε μόνο ψωμί και ήπιε κρασί.
Στο κατά Λουκά 24:42, ο ευαγγελιστής αναφέρει: "Και Του έδωσαν ένα κομμάτι ψητό ψάρι και ένα κομμάτι κερήθρα. Και τα πήρε, και τα έφαγε μπροστά τους."
Και στο κατά Λουκά 10.8: "Όποτε επισκέπτεστε μια πόλη και σας φιλοξενούν, να φάτε ότι σας προσφέρουν," πράγμα που δείχνει ότι ο Χριστός δεν ήταν υπέρ της σχολαστικότητας σχετικά με το φαγητό.
Όπως υποδεικνύει ο Colbert, "ο Ιησούς έτρωγε κυρίως φυσικές τροφές και συνήθως στην φυσική τους κατάσταση – πολλά λαχανικά και όσπρια, όπως φασόλια και φακές.
"Έτρωγε ψωμί ολικής αλέσεως, πολλά φρούτα και έπινε πολύ νερό καθώς και κόκκινο κρασί.
"Κρέας έτρωγε σε ειδικές περιπτώσεις, ίσως μόλις μια φορά το μήνα, ακριβώς όπως στην παραβολή με τον άσωτο υιό που έφαγε τον μόσχο τον σιτευτό."
Μεσογειακή δίαιτα
Ο Eric Eve, διδάκτωρ θεολογίας στον πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, επισημαίνει: "Η βασική διατροφή ενός χωρικού στη Μεσόγειο, την εποχή του Ιησού, ήταν το ψωμί.
"Στην παραθαλάσσια περιοχή της Γαλιλαίας, τα ψάρια αποτελούσαν επίσης σημαντική διατροφική συνήθεια, αν και για τους χωρικούς μόνο σε μικρές ποσότητες απλά για δώσουν νοστιμιά στο ψωμί.
"Σταφύλια και ελιές παράγονταν στην Γαλιλαία, όμως περισσότερο τα καλλιεργούσαν για να κάνουν κρασί και λάδι και να τα πουλήσουν παρά για να τα καταναλώσουν οι ίδιοι."


Ο ίδιος υποστηρίζει ότι η τροφή δεν ήταν άφθονη τότε. "Οι περισσότερο πρέπει να πεινούσαν τότε για μεγάλα χρονικά διαστήματα, ή να κατανάλωναν ελάχιστες ποσότητες τροφής."
Ωστόσο, παραδέχεται ότι τα χαρακτηριστικά μιας τέτοιας βιβλικής δίαιτας δεν θα υιοθετηθούν με ενθουσιασμό από πολλούς ανθρώπους.
Θείο δώρο
Ο Colbert εκτιμά ότι μεγάλη σημασία είχε και ο τρόπος που έτρωγαν οι άνθρωποι τότε.
"Το δείπνο κρατούσε ώρες και έτρωγαν πολύ αργά. Οι απόστολοι κάθονταν γύρω από το τραπέζι και συζητούσαν ενώ παράλληλα έτρωγαν, δεν έτρωγαν στο πόδι όπως κάνουμε εμείς σήμερα."
Ο εφημέριος Gordon Gatward, μέλος του Βασιλικού Γεωπονικού Συλλόγου της Αγγλίας, επισημαίνει: "Είναι πολύ ενδιαφέρον το γεγονός ότι και Εβραϊσμό και στον Χριστιανισμό, οι θρησκευτικές γιορτές περιλαμβάνουν και κάποιο γεύμα. Λέμε μια προσευχή πριν από κάθε γεύμα γιατί η τροφή μας είναι ένα δώρο από το Θεό.
"Δεν αφορά όμως μόνο την φυσική διατροφή. Περισσότερο αφορά την πνευματική μας διατροφή. Ο Χριστιανισμός έχει μια περισσότερο ολοκρατική άποψη επ’ αυτού."

Βιβλική ...δίαιτα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου