Κυριακή, 21 Νοεμβρίου 2010

ΈΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΈΡΓΕΙΕΣ - ellhnes kai ixhiokaliergeies

EΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΈΡΓΕΙΕΣ. Xάνουν τον έλεγχο της ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας οι Έλληνες επιχειρηματίες, καθώς η συμμετοχή της Linnaeus Capital Partners B.V. αυξάνεται πλέον με ταχύτατους ρυθμούς μέσω των ενδοχρηματιστηριακών συναλλαγών, που ανατρέπουν ισορροπίες και δεδομένα στη μετοχική σύνθεση των εταιρειών τους.

Την περασμένη Κυριακή με καταχώριση στον Τύπο η Linnaeus ξεκαθάρισε το ποσοστό συμμετοχής του fund μέχρι εκείνη την ημέρα σε κάθε μία από τις εισηγμένες εταιρείες του κλάδου. Ειδικότερα, η συμμετοχή της έως και την Παρασκευή διαμορφωνόταν με την ένδειξη «over» ως εξής: Δίας: 30,4%, Νηρέας: 19% και Σελόντα: 11,5%.

Η Axia Ventures Group (AVG), η «boutique τραπεζικών επενδύσεων» όπως αυτοχαρακτηρίζεται, η οποία εδρεύει στην Κύπρο, είναι η εταιρεία που λειτουργεί για λογαριασμό της Linnaeus σε επίπεδο συναλλαγών επί μετοχών αλλά και έρευνας για τους πελάτες της.

Η ξαφνική άφιξη στην Ελλάδα μέσα στην εβδομάδα του βασικού μετόχου της Linnaeus Capital Partners B.V., Kakha Bendukidze, σύμφωνα με πληροφορίες, ώστε να έχει κατ’ ιδίαν επαφές με τους βασικούς μετόχους των τριών εισηγμένων στο Χρηματιστήριο στις οποίες η συμμετοχή του πλέον είναι καθοριστική- επισπεύστηκε λόγω των διαρροών τις τελευταίες ημέρες για επαπειλούμενα σενάρια ως προς τις εξελίξεις στον κλάδο.Ωστόσο, κύκλοι της αγοράς κάνουν λόγο και για δημοσιεύματα κυρίως στο Διαδίκτυο, σχετικά με την προσωπική και την επαγγελματική διαδρομή του βασικού μετόχου της Linnaeus, σε μια προσπάθεια να δημιουργήσουν κλίμα ανασφάλειας ως προς τις επερχόμενες ανακατατάξεις στο μετοχικό σχήμα των εταιρειών.

Ο Γεωργιανός επιχειρηματίας φαίνεται ιδιαίτερα ενοχλημένος από τον τρόπο με τον οποίο ορισμένοι επιδιώκουν να αναστείλουν την επενδυτική δραστηριότητα της Linnaeus στον εγχώριο κλάδο, και αναμένεται να στείλει προσωπικά ένα ξεκάθαρο μήνυμα για τις προθέσεις των νέων επενδυτών το αμέσως προσεχές διάστημα.

Ξεκαθάρισμα

Έχοντας στο πλευρό της μεταξύ άλλων συμβούλων και την εταιρεία νομικών Καρατζάς & Συνεργάτες, η Linnaeus είναι αποφασισμένη να ξεκαθαρίσει το συντομότερο την κατάσταση τόσο με τον επιχειρηματικό όσο και με τον τραπεζικό κλάδο. Οι κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τις διοικήσεις των εισηγμένων εταιρειών -για τις οποίες υπάρχει άμεσο επενδυτικό ενδιαφέρον- ενδέχεται να δώσουν λύσεις σε θέματα που εκκρεμούν.

Παρά τις ένθεν κακείθεν διαρροές των σημερινών διοικήσεων για ποσοστά ασφαλείας που κατέχουν οι βασικοί μέτοχοι στα εταιρικά σχήματα, ώστε να διασφαλίσουν την επί ίσοις όροις διαπραγμάτευση, εντούτοις η κατάσταση παραμένει ρευστή.

Η αύξηση της θέσης του νέου μετόχου σε κάθε μία από τις εισηγμένες πέραν του 20% του επιτρέπει, εφόσον το επιθυμεί, να απαιτήσει οιονδήποτε διαχειριστικό έλεγχο. Το γεγονός αυτό ίσως αποτελεί ένα από τα αγκάθια στις εκατέρωθεν διαπραγματεύσεις μεταξύ των Ελλήνων εταίρων, που δεν δείχνουν διατεθειμένοι να καταθέσουν αμαχητί τα όπλα. Το ενδεχόμενο δημόσιας πρότασης εξαγοράς του υπολοίπου των μετοχών των εταιρειών ιχθυοκαλλιέργειας εξακολουθεί να υφίσταται και αποτελεί το άγχος των μετόχων, καθώς ο κλάδος εξακολουθεί να βρίσκεται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα τιμών.

Ο νέος επενδυτής ξεκαθάρισε και δημοσίως πως ήρθε για να μείνει και πως αποβλέπει μακροπρόθεσμα στην ενίσχυση της ελληνικής θέσης στη μεσογειακή ιχθυοκαλλιέργεια.

Στόχος η κυριαρχία

Την πρόθεση της εταιρείας να καταστεί κυρίαρχη στη μεσογειακή ιχθυοκαλλιέργεια εξέφρασε στην «Ι» ο εκπρόσωπος της Linneaus, επισημαίνοντας πως είναι ανοιχτός σε συζητήσεις όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και πέραν αυτής. Έχοντας επενδύσει πλέον των 30 εκατ. ευρώ στη χώρα μας η Linneaus δηλώνει μακροπρόθεσμος επενδυτής στον κλάδο που ταλανίζεται από τα χρέη και τον κατακερματισμό. Προτεραιότητα των θεσμικών θα είναι η αναδιάρθρωσή του, η εκλογίκευση και ο προγραμματισμός σε επίπεδο παραγωγής και αποθεμάτων. Η αυξανόμενη ζήτηση και η παράλληλη μείωση των αποθεμάτων παγκοσμίως ανταποκρίνονται στο όραμα των νέων επενδυτών να ενισχύσουν τον κλάδο της ιχθυοκαλλιέργειας.

ΠΗΓΗ Κληρώνει αυτή την εβδομάδα στα ψάρια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου