Σάββατο, 6 Νοεμβρίου 2010

Σολομός με αρωματικά στο γκριλ - solomos sto gkril

Αυτή την Κυριακή το πρόγραμμα έχει σολομό με αρωματικά στο γκριλ. Ο σολομός, ψάρι της περιπέτειας, των γλυκών και αλμυρών νερών και του ταξιδιού, παρότι έχει κρέας λιπαρό, ως γνωστόν, ψητός ενδείκνυται για δίαιτες. Κι αυτό, λόγω ακριβώς των λιπαρών οξέων του ωμέγα-3 (δομική μονάδα της κυτταρικής μεμβράνης και προστασία στα νοσήματα φθοράς) που τον κάνουν να έχει μεγάλη διατροφική αξία, σύμμαχο στην ισχυροποίηση του ανοσιοποιητικού, της καρδιάς, της διαύγειας και της υγείας -βλέπε και- λάμψης του δέρματος.

Στη συνταγή είναι αρωματισμένος με μυρωδικά και μπαχαρικά και ψημένος μερικά μόνο λεπτά στο γκριλ. Στόχος είναι κάθε μπουκιά να παραμένει τραγανή επάνω αλλά στο στόμα ζουμερή (δεν μπορώ να φανταστώ χειρότερη εκτέλεση από σολομό με στεγνό παραψημένο κρέας) και φυσικά να διατηρηθεί κάθε ωφέλιμο για τον οργανισμό συστατικό. Εναλλακτικά, η συνταγή μπορεί να γίνει και σε μπάρμπεκιου.

Προετοιμασία: 3 λεπτά. Εύκολη και γρήγορη συνταγή.

Yλικά (για κάθε φέτα σολομού ή άτομο)
½ κ.γ. από κάθε ξερό μυρωδικό: θυμάρι, ρίγανη, δυόσμο
½κ.γ. σπόρους μουστάρδας (σιναπόσπορους)
½ κ.γ. κύμινο σε σπόρους
½ κ.γ. τσίλι φλέικς (μπούκοβο) προαιρετικά
½ κ.γ. πάπρικα γλυκιά
1,5-2 κ.γ. φρυγανιά
αλάτι, πράσινο πιπέρι



Προθερμαίνετε το γκριλ στους 220-230 βαθμούς C.
Κάνετε το σολομό: Δένετε με σπάγγο μαγειρικής κάθε φέτα σολομού και ρίχνετε σε κάθε πλευρά πρώτα αλάτι και πιπέρι και μετά το μείγμα των μυρωδικών, με τελευταία τη φρυγανιά. Toποθετείτε τις φέτες σε ταψί ανάλογου μεγέθους και το βάζετε στην πάνω σχάρα του φούρνου, να απέχει από το γκριλ 10-12 εκατ. Ψήνετε στο προθερμασμένο γκριλ 5-6 λεπτά από την μια πλευρά και 3 λεπτά από την άλλη.
Σημείωση: Μην μπείτε στον πειρασμό να ψήσετε πολύ τον σολομό, γιατί πρώτον εσωτερικά θα στεγνώσει και δεύτερον εξωτερικά θα καεί.
Σερβίρισμα: Βάζετε κάθε φέτα σε πιάτο και αφαιρείτε (κόβετε) το σπάγγο. Αφαιρείτε επίσης, με προσοχή το δέρμα του σολομού (βγαίνει εύκολα με την βοήθεια πιρουνιού). Συνοδέψτε με πράσινη σαλάτα (με βινεγκρέτ) ή γαρνίρετε με μαϊντανό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου