Τρίτη, 18 Οκτωβρίου 2011

Πανγκάσιος, το μεγαλύτερο ψάρι του γλυκού νερού

Πανγκάσιος, το μεγαλύτερο ψάρι του γλυκού νερού.   Το ψάρι Πανγκάσιος είναι ένα είδος γατόψαρου που ζει σε λίμνες και ποτάμια της Ν.Α. Ασίας, και κυρίως στον ποταμό Mekong που βρίσκεται στο Ν. Βιετνάμ. Το Πανγκάσιους ή Πανγκάσιος είναι ένα από τα ψάρια που έχουν τελευταία μπει και στο διαιτολόγιο των Ελλήνων λόγω του ότι είναι εξαιρετικά γευστικό, εύκολο στο μαγείρεμα και αρκετά οικονομικό.

 Ο πανγκάσιος είναι μεγάλο σε μήκος και φτάνει τα 2,5 μέτρα περίπου, οπότε είναι όχι μόνο το μεγαλύτερο γατόψαρπ, αλλά και το μεγαλύτερο ψάρι του γλυκού νερού στον κόσμο. Το Πανγκάσιους είναι γκρι με ασημί χρωματισμό στην κοιλιά και πεπλατυσμένο στα πλάγια. Καλλιεργείται σε υδατοκαλλιέργειες και μπορεί να καταναλωθεί όταν φτάσει περίπου τα 2κιλά. Θεωρείται πολύ ιδιαίτερο φαγητό στην Ασία, γιατί τα φιλέτα του δεν έχουν λίπος, είναι λευκά και τρώγονται μαγειρεμένα σε ατμό, ψητά ή τηγανιτά. Πανγκάσιος 400 κιλών.

 Ο μεγαλύτερος Πανγκάσιος αλιεύθηκε το 2005 στον ποταμό Mekong. Ήταν 2,75 μέτρα σε μήκος και ζύγιζε 400 κιλά. Το ψάρι αυτό εντοπίζεται στην Κίνα, την Καμπότζη, την Ταυλάνδη (όπου είναι γνωστό ως Pla Buk). Πρόσφατα οι επιστήμονες ασχολήθηκαν περισσότερο με το είδος αυτό και μας παρείχαν πολύ ενδιαφέρουσες πληροφορίες.

 Ο Πανγκάσιος ζει ένα μεγάλο μέρος της ζωής του στη θάλασσα, αν και πρόκειται για ψάρι του γλυκού νερού. Μπορεί να ταξιδεύσει περίπου 1000χλμ για να αναπαραχθεί. Τα νερά του ποταμού δεν επιτρέπουν στους επιστήμονες να παρακολουθήσουν την πορεία του ψαριού αυτού εύκολα, και έτσι εξετάζουν τα στοιχεία που αφήνει πίσω του όταν ταξιδεύει, που λέγονται ισότοπα. Έτσι έχουν καταφέρει να εντοπίσουν τα ίχνη του και να καταγράψουν τη συμπεριφορά του τόσο κατά την αναπαραγωγή, όσο και κατά τη διαδικασία αναζήτησης πιο ζεστών νερών. Η πιο πρόσφατη ανακάλυψη των επιστημόνων είναι ότι ο Πανγκάσιος είναι ανάδρομο ψάρι, που σημαίνει ότι κινείται από τις ακτές (αλμυρό νερό) προς το εσωτερικό των ποταμών (γλυκό νερό) την περίοδο της αναπαραγωγής του, όταν φυσικά ζει ελεύθερο στη φύση.

Αυτή είναι μια συνήθεια που την έχουν πολλά είδη γατόψαρων, ωστόσο δεν παύει να είναι εντυπωσιακό γεγονός, γιατί δεν συνηθίζεται από τα άλλα είδη ψαριών που ζουν σε γλυκά νερά. Αν και τα είδη που ζουν στον ποταμό Mekong είναι εντυπωσιακά μεγάλα, υπάρχει μια θεωρία που λέει ότι υπάρχουν άλλα ψάρια του γλυκού νερού που είναι ακόμα μεγαλύτερα. Έτσι λοιπόν υπάρχει το σαλάχι του γλυκού νερού που ζει στον Αμαζόνιο, καθώς επίσης και ο Κινεζικός πολύδοντας που διεκδικεί τον τίτλο του πιο μεγάλου ψαριού σε λίμνη ή ποταμό.

 Ο πανγκάσιος πωλείται μάλιστα και από πολλά καταστήματα με ψάρια σε αυτούς που έχουν μεγάλα ενυδρεία στα σπίτια ή τις επιχειρήσεις τους, ωστόσο υπάρχουν αρκετές αντιδράσεις από φιλοζωικές οργανώσεις, γιατί το μέγεθος του ψαριού είναι μεγάλο για ενυδρεία με αποτέλεσμα σε πολλές περιπτώσεις να υπάρχουν παγκάσιοι με σπασμένη μύτη από τα χτυπήματα στα τζάμια των ενυδρείων. Ο πανγκάσιος που προορίζεται για τη διατροφή του ανθρώπου, και που αναπτύσσεται σε ιχθυοκαλλιέργειες κατά κύριο λόγο, δεν είναι μόνο πολύ νόστιμος, αλλά αποτελεί μια από τις καλύτερες πηγές βιταμινών όπως η B12, η Β1 και ο φώσφορος, που συντελούν τόσο στην καλή υγεία του ανθρώπου όσο και στη βελτίωση του μεταβολισμού.Στην Ελλάδα μπορείτε να το βρείτε τόσο σε Ελληνικά και Ασιατικά εστιατόρια, όσο και στο σουπερ μάρκετ, σε πολύ οικονομική τιμή. Υπάρχουν ωστόσο άνθρωποι που μας λένε να αποφεύγουμε να τρώμε Πανγκάσιους από το Βιετνάμ, γιατί ο ποταμός Μετκόγκ όπου αναπτύσσονται, είναι αρκετά μολυσμένος από βιομηχανικά και άλλα κατάλοιπα.

Πανγκάσιος, το μεγαλύτερο ψάρι του γλυκού νερού.   Το ψάρι Πανγκάσιος 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου