Πέμπτη, 19 Ιανουαρίου 2017

Στα πρόθυρα του αφανισμού από τις ελληνικές θάλασσες

Στα πρόθυρα του αφανισμού από τις ελληνικές θάλασσες βρίσκονται πληθυσμοί οστρακοειδών και κοχυλιών εξαιτίας της παράνομης αλιείας. Σύμφωνα με τις επιστημονικές καταγραφές, το μεγαλύτερο πρόβλημα μείωσης πληθυσμού αντιμετωπίζουν δύο πολύ γνωστά είδη οστράκων: η πίνα και η μπουρού.
 «Τα τελευταία χρόνια, η ελληνική αγορά κατακλύστηκε από απειλούμενα και προστατευόμενα είδη», επισημαίνει η υδροβιολόγος στο Ινστιτούτο «Αρχιπέλαγος», Αναστασία Μηλιού. «Συχνά, ούτε οι ερασιτέχνες αλιείς που ευθύνονται για το μεγαλύτερο μέρος του προβλήματος, αλλά ούτε και οι ίδιοι οι καταναλωτές γνωρίζουν πως η πίνα ή οι πετροσωλήνες αποτελούν απειλούμενο είδος και πως η εμπορία ή η κατανάλωσή τους απαγορεύονται.

 Για αρκετά από τα παραπάνω είδη, η αλιεία με μηχανότρατες σε ρηχά νερά καταστρέφει το φυσικό τους περιβάλλον, όπου βρίσκουν καταφύγιο, ενώ η ρύπανση των θαλασσών σίγουρα δεν βοηθάει», αναφέρει η Α. Μηλιού. Επιστήμονες και περιβαλλοντολόγοι επισημαίνουν στη Realnews πως ακόμα και είδη των οποίων δεν απαγορεύεται η αλιεία, όπως για παράδειγμα τα χτένια, παρουσιάζουν σημαντική μείωση, καθώς δόθηκαν υπερβολικά πολλές άδειες οστρακοαλιείας χωρίς να έχει προϋπάρξει κάποιος ουσιαστικός σχεδιασμός ή πλαίσιο ορθολογικής διαχείρισης.

 Παράλληλα, και ενώ πολλά αλιεύσιμα είδη «προστατεύονται» από την ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία με συγκεκριμένες ζώνες αλιείας, απαγορευτικές περιόδους αλλά και περιορισμούς στις αλιεύσιμες ποσότητες, εξακολουθούν και μειώνονται, καθώς ελάχιστοι φαίνεται πως ακολουθούν το γράμμα του νόμου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου